Programma van Eindevenement 150 jaar Davidsfonds Oudenaarde

21 sep
Oudenaarde - Stadhuis (Volkszaal) # 10467

Eindevenement 150 jaar Davidsfonds Oudenaarde

Culturele rondleidingen en daarna een volksfeest

zondag 21 september 2025 van 13:30 uur tot 21:00 uur

Programma van Eindevenement 150 jaar Davidsfonds Oudenaarde

Op zondag 21 september:
13:30 - 14:15 ontvangst en info op de Markt van Oudenaarde
14:15 - 16:00 Klik op de link hieronder voor meer info over de activiteit
  Het Kezelfort
  Onze-Lieve-Vrouwecollege
  Brouwerijwandeling
  Van arbeiders en baronnen
  MOU
16:00 - 20:00 Volksfeest
  1. Van 14:15 tot 16:00

    Het Kezelfort

    Het Kezelfort is een 9 hectare groot fort van de vesting Oudenaarde, gebouwd tussen 1822-1824 als onderdeel van de Wellingtonbarrière met als doel de stad te beschermen tegen een mogelijke inval vanuit Frankrijk.

    Uniek voor het Kezelfort is zijn mijngangstelsel. Het is het enige fort in de geschiedenis van Vlaanderen dat met een tegenmijnstelsel werd uitgerust. In geen enkel ander fort komt een dergelijke constructie voor. De 38 mijngangen waren bedoeld om ondermijningen van de vestingmuren door de tegenstander tegen te gaan. 

    Nadat het fort vanaf 1850 buiten gebruik werd gesteld, bouwde de eigenaar een uitkijktoren op de voormalige fortgronden.

    Afspraak in de Hoge Weg

  2. Van 14:15 tot 16:00

    Onze-Lieve-Vrouwecollege

    Oorspronkelijk was het Kasselrijhuis de zetel en de vergaderzaal van de feodale vertegenwoordigers van de graaf van Vlaanderen in de kasselrij Oudenaarde. Na de Franse Revolutie werd de kasselrij opgeheven en herbestemd tot onderwijsgebouw. Het geheel bestaat uit drie verschillende bouwfasen: het oudste deel links werd gebouwd in de 16de eeuw in een eenvoudige renaissancestijl, het middendeel met jaartal 1702 is in Lodewijk XIV-stijl opgetrokken en het rechterdeel werd toegevoegd in 1906. Momenteel is het de thuisbasis voor het Bernarduscollege.

    afspraak aan het college Hoogstraat 30

  3. Van 14:15 tot 16:00

    Brouwerijwandeling

    Oudenaarde is een brouwerstad! Zeker als we het hebben over onze Adriaan Brouwer, maar nog meer als het over bier en brouwerijen gaat. Ooit telde het stadscentrum 26 brouwerijen en we vinden daar nog altijd sporen van terug.

    Hector Neyt neemt ons mee voor een 3,5 km lange wandeling door de binnenstad, houdt halt op plaatsen waar we de sporen van de Oudenaardse brouwerijen nog zien en vertelt ons onverwachte verhalen over het verleden van het Oudenaards Oud Bruin!

    Even voorbij halfweg is er Brouwerij Liefmans. De rijke geschiedenis van deze brouwerij keert terug tot 1679.

    Afspraak aan Hotel Leopold aan de parking Ham

  4. Van 14:15 tot 16:00

    Van arbeiders en baronnen

    Een iets minder gekend stukje Oudenaarde is de Gevaertswijk. Een van de best bewaarde geheimen van de stad ligt aan de rand van het fraaie stadspark Liedts, wat op zijn beurt weer grenst aan pittoreske volkstuintjes.

    Op het einde van de 19e eeuw ontwikkelde onze stad zich tot een bloeiende nijverheids- en industriestad. Het toen nog middeleeuwse stadsbeeld wijzigde ingrijpend door de bouw van een station, de aanleg van nieuwe lanen, de oprichting van textielfabriek Gevaert en een wijk met typische fabriekshuizen. De eerste in de stad met elektriciteit!

    Deze wandeling vertelt het boeiend verhaal van het leven in een arbeiderswijks én belicht de sociale verschillen in het 19e eeuwse Oudenaarde

     

    Afspraak aan café L'Etage (vroeger Katholieke Kring) Markt 

  5. Van 14:15 tot 16:00

    MOU

    Het MOU Museum Oudenaarde is gehuisvest in een van de mooiste stadhuizen van België en ademt geschiedenis van kelder tot nok. Kan ook moeilijk anders, als iconisch 16e-eeuws monument, met belforttoren die behoort tot UNESCO werelderfgoed. En laten we de lakenhalle niet vergeten; een prachtige ruimte waarin zo’n 19 wandtapijten uit de 16e en 17e eeuw de muren sieren.

    Ook geklasseerd in de categorie “om u tegen te zeggen”: een aanzienlijke collectie zilverwerk geschonken door familie De Boever - Alligoridès met de bedoeling iedereen te laten meegenieten van absolute topstukken uit elf Europese landen.

    Verder op het programma staan een smidse op zolder, een indrukwekkende volkszaal, versierd met muurschilderingen en glasramen die verwijzen naar Keizer Karel, en de rijkelijk versierde schepenzaal met renaissanceportaal en portretgalerij. Een M(O)Ust see!

    afspraak aan de inkom van de Dienst Toerisme in het stadhuis

  6. Van 16:00 tot 20:00

    Volksfeest

    Iedereen is van harte welkom, ook als je liever niet deelneemt aan de cultuurwandelingen en bezoeken. 

    Het definitieve programma volgt later. We voorzien onder andere:

    * optreden van het Oudenaards Harmonieorkest

    * prijsuitreiking Gezinszoektocht

    * bekendmaking van de winnaar van de wedstrijd Oudenaardse Handelszaak met de mooiste Nederlandstalige naam

    * drank- en eetstanden